مهرداد محمدرضا
مشاور کسب و کار در ترکیه
مشاور کسب و کار در ترکیه
صادرات و واردات در ترکیه با توجه به موقعیت جغرافیایی و قیمت تمام شده کالا در ایران فرصت های زیادی در اختیار شما میگذارد. اما این راه پر پیچ و خم برای چه کسی مناسب است؟ با من همراه باشید.
در ترکیه یک بازار برای فروش کالای خاص دارید. برای مثال رستوران دارید یا با هتل ها قرارداد دارید و به یک کالای خاص نیاز هست به صورت انبوه که قیمت تمام شده آن در ایران پایین تر است.
در ایران بازاری برای فروش یک کالا مورد نیاز دارید که مشابه داخلی کناسب ندارد. بنابراین با توجه به تحریم های ایران گزینه های زیادی بدای واردات نیست. البته فراموش نکنید ایران محدودیت های خاصی برای اقلام مختلف دارد که نیاز به بررسی دارد.
اگر تولیدی کالای خاصی رادارید و میتوانید به صورت انبوه تولید کنید، با توجه به هزینه پایین تولید در ایران میتوانید با در نظر گرفتن قوانین گمرکی و هزینه های ارسال و بازار هدف به ترکیه صادرات کنید
بررسی قیمت مبدا: قیمت تمام شده در مبدا با در نظر گرفتن مواد اولیه، نیروی کار و سایر هزینه های بیزینس محاسبه میشود.
بررسی محدودیت خروج از ایران: بعضی کالاها با محدودیت خروج از ایران همراهند. این قوانین مرتب در حال تغییر هستند بنابراین باید برای گرفتن مجوزها به روز باشید.
بررسی محدودیت های ورود کالا به ترکیه: کشور ترکیه مثل سایر کشورها محدودیت هایی برای ورود کالا به داخل کشورش وضع کرده است که بدون بررسی آن نمیتوان تصمیم به صادرات به ترکیه گرفت.
داشتن اطلاعات مناسب دربارهی شهرکهای صنعتی در ترکیه به شما برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار خود کمک بسیار زیادی میکند.
امکانات حمل و نقل، بازاریابی، بهرهبرداری و نزدیکی به منابع مواد اولیه نقش بسزایی در تعیین بهترین تصمیم برای تخصیص سرمایهگذاری بر شهرکهای صنعتی در ترکیه دارد. جالب است بدانید، اتاق بازرگانی و صنعت ترکیه اعلام کرده است که با توسعه صادرات و تجارت، تعادل در توزیع کسب و کار برای بخشها و زمینههای مختلف به شکل قابل توجهی در سالهای اخیر افزایش یافته است.
بهترین منطقه یا شهرک صنعتی اژه
منطقهی بزرگ صنعتی در ترکیه، در حواشی ازمیر واقع شده است. صنعت بافندگی و خوراکی در حال پیشرفت، کارخانجات تولیدات محصولات نفتی و قطعات ماشینی از مهمترین ویژگیهای این مجموع شهرکهای صنعتی میباشد. با وجود پالایشگاه نفتی در شهرک علیاگا، آیوالیک و ادرمیت تولیدات شکر در شهرک قرهحصار با رشد بی سابقهای مواجه شده است. همچنین تولیدات سرامیک شهرک کوتاهیه و صنعت پنبه بافی در شهرک آیدین افزایش یافته و دلایل خوبی برای رشد اقتصادی ترکیه در چند سال اخیر هستند.
بهترین شهرک صنعتی مرکزی آناتولیا ترکیه
شهرکهای صنعتی ترکیه واقع در آناتولیا مرکزی که توجه بسیاری از سرمایه گذاران را به خود جلب کرده از شهرها و شهرکهای اسکیشهر، قیصریه، سیواس، قونیه، قیریققلعه و آنکارا تشکیل شده اند.
شهرک چرکسکوی که در سال ۲۰۱۲ دارای جمعیتی بالغ بر ۸۴۲۰۰ نفر بوده و یکی از برزگترین شهرکهای صنعتی حال حاضر ترکیه هست، در این اواخر توجه بسیاری را با رشد صنعتی روز افزون خود جلب کرده است. صنایع نساجی، شیمیایی و فلزات به شکل گستردهای در این شهرک وجود داشته و دارای پتانسیل سودآوری افزایندهای میباشد.
شهرک صنعتی مارمارا ترکیه
منطقه مارمارا به خاطر قابلیت حمل و نقل آسان اخیرا رشد اقتصادی چشمگیری داشته . استانبول، ازمیر، مرسین، بورسا، ایرگلی، کارابوک، اسکندرون، اسکیشهر، آنکارا مهمترین شهرها و شهرکهای توسعه یافته صنعتی ترکیه در این منطقه هستند که باعث بوجود آمدن فرصتهای شغلی شدهاند و رشد جمعیت نیز بطور قابل توجهی در آنها افزایش است.
نزدیکی به منابع مواد اولیه از دیگر دلایل رشد صنعت در این ناحیه است. برای مثال، رشد صنعت کشاورزی در ناحیه چوکوروا باعث افزایش تولیدات نان در شهر صنعتی قونیه و توسعه تولیدات چای در شهرک ریزه شده است. بیشتر شهرکهای صنعتی ترکیه در منطقه مارمارای و بخصوص استانبول واقع شدهاند که میتوان از آنها به شهرکهای صنعتی بورسا، آداپازاری که در این اواخر رشد چشمگیری داشتهاند و از جمله شهرهای پر رونق صنعتی هستند، نام برد.
بهترین شهرک های صنعتی در ترکیه
در آخر اینکه، در منطقه مدیترانهای ترکیه شهر چوکوروا سریعترین پیشرفت صنعتی را داشته و جدا از اینکه کارخانجاتی در آدانا و پالایشگاههای نفتی که در مرسین وجود دارند شاهد سرمایه گذاریهای متعددی بودهاند، معادن فسفات و فلزات اسکندریه نیز اهمیت بالایی در این منطقه برخوردار هستند. معادن فروم-کروم آنتالیا و آلومینیم شهرک سیدی شهر نیز در این منطقه در حال فعالیت میباشند.
مناطق آزاد در واقع بخشی از خاک کشور در محدوده بندری و یا غیر بندر است که قوانین تجاری و بازرگانی اجرایی در سطح کشور در این مناطق اجرا نمی شوند. اما ورود بع مناطق آزاد ترکیه چه سودی دارد؟تجارت در این مناطق مزیتهایی مانند معافیتهای مالیاتی، بخشیده شدن عوارض گمرکی و هم چنین انجام راحت تر امور صادرات و واردات دارد تا سرمایه گذاران خارجی به این مناطق جذب شوند و تجارت کشور توسعه یابد. مناطق آزاد ترکیه نیز از این قضیه
مستثنا نیستند
مناطق آزاد تجاری ترکیه
تعداد مناطق آزاد ترکیه به ۲۱ مورد میرسد که فعالیت های تجاری مختلفی را میتوان در این منطقهها آغاز کرد. برای راه اندازی کسب و کار در این مناطق فضای مورد نیاز را به سرمایه گذاران اجاره میدهند. البته در صورت نیاز سرمایه گذاران می توانند برای احداث این فضا اقدام کنند. با سرمایه گذاری در این مناطق و ثبت شرکت در ترکیه می توان زمینه را برای اخذ اقامت در استانبول و در نهایت مهاجرت به ترکیه فراهم کرد
اسامی مناطق آزاد ترکیه
منطقه آزاد قاضی عنتب
منطقه آزاد اروپا
منطقه آزاد آدانا
منطقه آزاد اژه
منطقه آزاد آنتالیا
منطقه آزاد بورسا
منطقه آزاد دنیزلی
منطقه آزاد شرق آناتولی
منطقه آزاد استانبول فرودگاه آتاترک
منطقه آزاد صنعتی تجار استانبول
منطقه آزاد بورس اوراق بهادار استانبول
منطقه آزاد ترابزون
منطقه آزاد سامسون
منطقه آزاد چرم منمن ازمیر
منطقه آزاد ریزه
منطقه آزاد مرسین
منطقه آزاد ماردین
منطقه آزاد کوجالی
منطقه آزاد کایسری
منطقه آزاد ازمیر
منطقه آزاد استانبول تراکیا
منطقه آزاد مرکز تحقیقاتی مارمارا توبیتات
انتقال رایگان درآمد در سطح بین المللی
امکان دسترسی تمامی شرکت ها به مزایای این مناطق صرف نظر از ملیت آن
معاف بودن از مالیات بر ارزش افزوده
محدودیتی در سرمایه گذاری برای تاسیس شرکت ها وجود ندارد
دسترسی به بازار داخلی ترکیه برای فروش
معاف بود از عوارض گمرکی و معاملات بانکی
درآمد های حاصل از کسب و کار های تولیدی معاف
از مالیات می شوند
در مناطق آزاد ترکیه تجارت خارجی آزاد است
پایین تر بودن هزینه واحد های تجاری برای احداث یا اجاره
فعالیت نیروی کار با دست مزد مناسب تر و کمتر
وجود زیرساخت های مدرن و پیشرفته در مناطق آزاد تجاری
سهولت دسترسی به بنادر ترکیه و سایر نقاط جهان و درآمد دلاری به دلیل موقعیت جغرافیایی کشور ترکیه
برای ثبت شرکت در ترکیه
حضور در مناطق آزاد تجاری ترکیه
صادرات و واردات قانونی به ترکیه، اروپا، آمریکا و ایران
فعالیت در شهرکهای صنعتی ترکیه
گسترش کسب و کار بین
مشاوره بیزینسهای بزرگ و کوچک
خرید و فروش بین شرکتهای داخل ترکیه و شرکتهای واقع در مناطق آزاد این کشور طبق قوانین معاملات صادرات و واردات انجام میشود.
برای ثبت شرکت و کسب مجوز فعالیت در مناطق آزاد ترکیه، به کسبوکار تولیدی مجوز ۱۵ ساله و به سایر بیزینسها، مجوز ۱۰ ساله تعلق میگیرد
اگر شرکتی در منطقه آزاد تولید کننده نباشد و تنها جنسی را از خارج از کشور وارد کند و بعد آن را به کشور دیگری صادر نماید (بدون فروش داخل ترکیه) باز هم مشمول پرداخت مالیات گمرکی نمیشوند
شرکت با مسئولیت محدود ـ کاربردیترین شکل برای بیزینسهای کوچک است که معمولا در صادرات و واردات کاربرد دارد
شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه حداقل با ۱ و حداکثر با ۵۰ شریک قابل ثبت است. برای اشکال کوچکتر بیزینس میتوان شرکت شخصی نیز ثبت کرد
هزینه ثبت شرکت شخصی در ترکیه: ۵۰۰۰ لیر
هزینه ثبت شرکت مسیولیت محدود – لیمیتد: ۹۰۰۰ لیر
بررسی و مشاهده لیست کالاهای صادراتی ایران به ترکیه نشان میدهد که برخی از اقلام خاص به صورت میانگین و در اکثر سالها در میان آن دیده میشود. مهمترین این اقلام را میتوان نفت و سوختهای فسیلی دانست.
با این حال، اقلام مهم دیگری نیز در میان آنها وجود دارد. لیست زیر برگرفته از دادههای سازمان تجارت جهانی بوده که مهمترین اقلام صادراتی ایران به ترکیه را به ترتیب و به ارزش دلاری نشان میدهد.
آمارهای فوق بیشتر براساس دادههای جهانی است. این در حالی است که بررسی آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز دادههای جالبی از آمار صادرات ایران به ترکیه میدهد.